Säsongrecept - Ingredienslistor

Potatis salad

Portioner: 4

  • 4 medelstora potatisar
  • 1 medelstor lök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2-3 nävar ruccolablad
  • 7 dl spenatblad
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 msk finhackad vitlök
  • 1 msk fullkorns senap
  • 1 msk oregano
  • 1/4 tsk chiliflingor
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • Färska groddar eller örter för garnering

Rädisor & hummus

Portioner: 8

  • 1 bunt färska rädisor
  • 4 dl kokta svenska gula ärtor eller 1 burk kokta kikärter
  • 2-3 tsk tahini
  • 2-3 msk valfri olja (oliv, raps, solros)
  • 1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek och hur mycket du älskar vitlök)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk kummin (eller det krydda du föredrar)
  • Juice från 1,5 citroner

Nässelsoppa

Portioner: 4

Soppa:

  • 1 liter nyplockad nässlor
  • 1 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 1 liter bra vegetabilisk buljong
  • 1 bunt gräslök
  • salt och peppar

Pocherade ägg:

  • 4 st ägg
  • 1 msk vinäger (24%)
  • kokande lätt saltat vatten

Sparris risotto

Portioner: 4

  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 medelstor lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g Arborio-ris (risottoris)
  • 100 ml torrt vitt vin (valfritt)
  • 5 msk citronsaft (från en flaska för att hålla den säsongsbetonad)
  • 1 bunt sparris
  • 100 g frysta ärtor
  • 2 msk vegansmör
  • Vegansk parmesanost eller näringsjäst (valfritt)
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk körvel

Rabarberpaj

Portioner: 6

Rabarberfyllning:

  • 500 g rabarber
  • 0,75 dl socker
  • 3 msk potatismjöl

Smuldeg:

  • 175 g osaltat vegansmör
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk kardemumma (valfritt)
  • 3 dl havre
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl sirap

Sammanställd ingrediens lista

Färska ingredienser:

  • 1 liter nyplockad nässlor
  • 1 bunt gräslök
  • 2 medelstora lök
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 bunt sparris
  • Färsk körvel
  • 1 bunt färska rädisor
  • 500 g rabarber
  • 4 medelstora potatisar
  • 2-3 handfull ruccola
  • 7 dl spenatblad
  • Färska groddar eller örter för garnering

Frysta ingredienser:

  • 100 g frysta ärtor

Animalistiska produkter eller veganska alternativ:

  • 4 st ägg 
  • 3 msk vegansmör
  • 175 g osaltat vegansmör
  • Vegan parmesanost eller näringsjäst (valfritt)

Skafferi:

  • 300 g Arborio-ris (risottoris)
  • 4 dl kokta svenska gula ärtor eller 1 burk kokta kikärter
  • 2-3 tsk tahini
  • 1 msk fullkorns senap
  • 2 dl citronsaft (från en flaska för att hålla den säsongsbetonad)
  • 100 ml torrt vitt vin (valfritt)

Skafferi:

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 dl socker
  • 3 dl havre
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl sirap
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk vinäger
  • 5 msk olivolja
  • 0,5 tsk mald kummin
  • 0,5 tsk kardemumma
  • salt och peppar
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/4 tsk chiliflingor