Säsongrecept - Ingredienslistor
Potatis salad
Portioner: 4
- 4 medelstora potatisar
- 1 medelstor lök
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 2-3 nävar ruccolablad
- 7 dl spenatblad
- 1 msk olivolja
- 1-2 msk finhackad vitlök
- 1 msk fullkorns senap
- 1 msk oregano
- 1/4 tsk chiliflingor
- 1/2 tsk svartpeppar
- Färska groddar eller örter för garnering
Rädisor & hummus
Portioner: 8
- 1 bunt färska rädisor
- 4 dl kokta svenska gula ärtor eller 1 burk kokta kikärter
- 2-3 tsk tahini
- 2-3 msk valfri olja (oliv, raps, solros)
- 1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek och hur mycket du älskar vitlök)
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk kummin (eller det krydda du föredrar)
- Juice från 1,5 citroner
Nässelsoppa
Portioner: 4
Soppa:
- 1 liter nyplockad nässlor
- 1 msk smör
- 3 msk mjöl
- 1 liter bra vegetabilisk buljong
- 1 bunt gräslök
- salt och peppar
Pocherade ägg:
- 4 st ägg
- 1 msk vinäger (24%)
- kokande lätt saltat vatten
Sparris risotto
Portioner: 4
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 msk olivolja
- 1 medelstor lök
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g Arborio-ris (risottoris)
- 100 ml torrt vitt vin (valfritt)
- 5 msk citronsaft (från en flaska för att hålla den säsongsbetonad)
- 1 bunt sparris
- 100 g frysta ärtor
- 2 msk vegansmör
- Vegansk parmesanost eller näringsjäst (valfritt)
- Salt och peppar efter smak
- Färsk körvel
Rabarberpaj
Portioner: 6
Rabarberfyllning:
- 500 g rabarber
- 0,75 dl socker
- 3 msk potatismjöl
Smuldeg:
- 175 g osaltat vegansmör
- 2 dl socker
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk kardemumma (valfritt)
- 3 dl havre
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl sirap
Sammanställd ingrediens lista
Färska ingredienser:
- 1 liter nyplockad nässlor
- 1 bunt gräslök
- 2 medelstora lök
- 8 vitlöksklyftor
- 1 bunt sparris
- Färsk körvel
- 1 bunt färska rädisor
- 500 g rabarber
- 4 medelstora potatisar
- 2-3 handfull ruccola
- 7 dl spenatblad
- Färska groddar eller örter för garnering
Frysta ingredienser:
- 100 g frysta ärtor
Animalistiska produkter eller veganska alternativ:
- 4 st ägg
- 3 msk vegansmör
- 175 g osaltat vegansmör
- Vegan parmesanost eller näringsjäst (valfritt)
Skafferi:
- 300 g Arborio-ris (risottoris)
- 4 dl kokta svenska gula ärtor eller 1 burk kokta kikärter
- 2-3 tsk tahini
- 1 msk fullkorns senap
- 2 dl citronsaft (från en flaska för att hålla den säsongsbetonad)
- 100 ml torrt vitt vin (valfritt)
Skafferi:
- 2 dl vetemjöl
- 3 msk potatismjöl
- 3 dl socker
- 3 dl havre
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl sirap
- 2 liter grönsaksbuljong
- 1 msk vinäger
- 5 msk olivolja
- 0,5 tsk mald kummin
- 0,5 tsk kardemumma
- salt och peppar
- 1 msk torkad oregano
- 1/4 tsk chiliflingor